SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK A ZIRCI BENEDEK ELEK ÓVODA ÉS BÖLCSŐDE HONLAPJÁN!
BEMUTATKOZÁS

Befogadás, adaptáció-első napok a bölcsiben

A bölcsődében az első napok, hetek a legnehezebbek, sokszor nem is a gyermeknek, inkább az anyának. Nagyon fontos, hogyha meghoztuk a döntést: bölcsibe kell menni, akkor ne bizonytalanodjunk el, mivel a gyermek olyan szimbiózisban él az anyával, hogy minden rezdülését átveszi és ő is bizonytalan lesz. Ezért a sírós időszakok elhúzódhatnak.

A fokozatos beszoktatással lehetősége van a gyermeknek lassan eltávolodni az anyától, megismerni az új környezetet, a kisgyermeknevelőket. Az idegen arcok napról-napra ismerősebbé válnak, fokozatosan kialakul az érzelmi kötődés a gyermek és a kisgyermeknevelő között, ez jelentős mértékben csökkenti az adaptáció során mutatkozó stressz reakciók súlyosságát és elhúzódását.

Sajnos minden igyekezetünk ellenére vannak olyan emocionálisan érzékenyebb gyermekek, akiknek a megnyugtatása sokkal több időt vesz igénybe.

Előfordul az is, hogy a reggeli sírás, mint a „szülőtől való búcsúzás része” állandósul a gyermekben és ahogy becsukódik az ajtó, rövid időn belül elmúlik ugyan, de bölcsis éveit végigkíséri.

Igyekezzünk a reggeli búcsúzást minél rövidebbre fogni, a kisgyermeknevelővel is csak az igazán fontos információkat megosztani, mert a megszokottnál hosszabb reggeli társalgás még a stabil gyermeket is megzavarhatja.

Akár milyen kicsi is, mindig tudassuk a gyermekkel, hogy mikor és ki jön érte. /ebéd után, alvás után, anya,apa, mami stb./

Lehetőség szerint bölcsi után töltsünk minél több minőségi időt a gyermekkel, hiszen az első pár esztendő a legszenzitívebb, legkritikusabb, legnagyobb lehetőségekkel kecsegtető időszak, mely ilyen formában soha nem tér vissza az ember életébe. Szeretgessük, ölelgessük amíg csak engedi!